Minns du julgranarna vi sänkte ned i Riddarfjärden i vintras?

2018-06-11
Minns du julgranarna vi sänkte ned i Riddarfjärden i vintras?

Nu har det hänt något!

För tredje året i rad samlades det in julgranar i syfte att skapa nya lekplatser och uppväxtmiljöer för Stockholms fiskar. Julgranarna görs om till så kallade risvasar innan de sänks ned i vattnet och blir till nya uppväxtområden.
Många stockholmare ville vara med och hjälpa till och nu har det gett utdelning - abborren har lekt där och mängder av rom har fångats på bild.

Julgranarna sänktes ned i början av året och i maj inventerade Sportfiskarna området med dykare och undervattenskamera. Där upptäcktes en hel del fiskar simma omkring och mängder av rom.

"Det känns riktigt bra att abborrarna utnyttjat de lekområden vi återskapat med hjälp av julgranarna. Syftet är alltså uppnått och extra kul är att stockholmarna själva möjliggjort detta" kommenterar John Kärki, fiskevårdare på Sportfiskarna.

Stockholms skärgård och Stockholms innerstad är kraftigt påverkade av exploatering i form av utbyggda strandtomter, muddringar, båttrafik, anläggande av kajer och båthamnar. Detta påverkar bland annat reproduktionen av yngel då orörda uppväxtmiljöer för fiskar successivt försvinner.

Projektet är ett samarbete mellan Sportfiskarna, Stockholms Stad, WWF, Stromma, Skansen och Stockholms hamnar i syfte att skapa nya uppväxtområden för fiskarna i Stockholm.

En mer utförlig rapport av resultaten kommer senare under året. Läs mer om nyheten på sportfiskarna.se >> 

Mer om vårt arbete kring miljö och hållbarhet >>