M/S Diana

M/S Diana byggdes 1931 på Finnboda varv utanför Stockholm. Hon har tre däck och totalt 25 hytter. Matsalen och salongen är placerade på mellandäcket, också kallat shelterdäcket. De är sammanbyggda vilket gör M/S Diana perfekt för till exempel möten och konferens för upp till 50 personer. Från bryggdäck kan du njuta av utsikten från det övertäckta akterdäcket. 2003 renoverades M/S Diana och 2012 byggdes alla hytter på huvuddäck om och även matsalen och salongen fick ny inredning.


Både inredningen och atmosfären ombord speglar tidseran när båten byggdes. 2009 k-märktes Diana vilket innebär att Statens maritima museum anser att hon har ett kulturhistoriskt värde. Detta är vi mycket stolta över, då vi ser det som ett bevis på att vårt arbete med att bevara båten har lyckats.


Hytterna är storleksmässigt jämförbara med en mindre sovkupé på ett tåg, men ger gästen en uppfattning om hur man reste förr i tiden. Även om hytterna är mindre, är de smakfullt inredda och dekorerade med vackra textilier och mässingsdetaljer. M/S Diana har gemensamma toaletter på varje däck och duschar finns på huvuddäck och bryggdäck.

Maxkapacitet : 59

Telefon : +46 (0)31-60 96 60

Pris : från 4200 SEK per timme (exkl. moms)

Information

Byggår: 1931
Antal sittande restaurang: 50 pers
Maxantal transport: 59 pers
Registr.nr: 7740
Signalbokstäver: SDRU
Varv: Finnboda
Fart: 9 knop
Maskin: 600hk
Bruttonnage: 269
Längd: 31,66 m
Bredd: 6,79 m
Djupgående: 2,72 m
Antal hytter: 25 st
Handikappanpassad: Nej
Tillgänglighet: Flera trappor ombord på båten
Lämplig för vintertrafik: Ja

Prisinformation

Hyrpriset varierar beroende på datum och typ av arrangemang. Lämna dina önskemål i en offertförfrågan så återkommer vi till dig med ett kostnadsförslag.

Bordsplan


M/S Diana sjösattes i oktober 1930 och byggdes för att vara Rederiaktiebolaget Göta Kanals nya passagerar- och lastfartyg. Hon byggdes specifikt för att gå på Göta Kanal mellan Göteborg och Stockholm och beställdes för att man skulle kunna hantera den stora turistinvasionen av svenskamerikaner som förväntades att komma. 

M/S Diana är döpt efter den romerska gudinnan Diana, som var mångudinnan som beskyddade naturen och jakten. Hon hade också kraften att prata med djur och även kontrollera dem. Diana var också kyskhetens gudinna som vakade äver kvinnor och barnafödande. 

1987 sjönk M/S Diana vid kajen i Trollhättan efter att ha grundstött med ett nytt stengrund. Trots länspumpningsförsök lyckas man inte att hålla båten flytande utan det sjunker. Fartyget kondemnerades och skänktes därefter av försäkringsbolaget till rederiet som beslöt att återställa och helrenovera det.  

Byggd

1931 vid Finnboda varv utanför Stockholm 

Visste du att...

M/S Diana var landets sista ångdrivna fartyg i reguljär kanalfart. Först 1969 byttes ångmaskinen mot dieselmotorer. Sitt nuvarande utseende fick hon 1975.